ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Новини

Борисов предложи промяна на избирателната система

Промяна на избирателната система е изход от настоящата криза – това заяви днес екс-премиерът и лидер на най-голямата партия ГЕРБ след поредните неуспешни консултации относно съставяне на правителство при президента Румен Радев. Ситуацията от днес продължава да е блокирала, като няма съгласие между достатъчно парламентарно представени партии за общо управление.

ГЕРБ-СДС към момента имат потенциална подкрепа единствено от ДПС, чиито места не са достатъчни за мнозинство в парламента. Единственият възможен партньор в тази коалиция ИТН на Слави Трифонов не е заявил подкрепа, като Борисов ги разкритикува, че от позицията на най-малката политическа сила се опитват да контролират властта.

Нова идея се появи от ИТН и „Възраждане“, които предложиха правителство с третия мандат между всички партии, без ГЕРБ и ДПС. Тази идея, обаче, бе отхвърлена от Продължаваме промяната – Демократична България.

В крайна сметка към момента ГЕРБ-СДС заявиха, че ще предложат правителство на малцинството с техния първи мандат. Без да разкрива никакви детайли, свързани с неговия състав, Бойко Борисов заяви, че очаква подкрепа поне от ПП-ДБ. Надяваме се на отговорно поведение на партиите, защото седми пореден избор пред хората е вариант, но лош вариант.

Той добави, че ако се стигне до там, смята, че трябва да се промени избирателната система. За пример той даде тази в Гърция. Там водещата партия, която спечели най-много гласове, получава 20 гласа места в парламента бонус, ако мине 25%. За всеки следващ 0,5% подкрепа получават по още едно място, като максимално може да вземат 50 допълнителни места в Народното събрание. По този начин партията, спечелила изборите, печели много повече представителност в Парламента, но в същото време шансът да състави правителство и да се излезе от блокадата на вечни избори е по-голям.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Този филм вече сме го гледали при Станишев, тогава част от депутатите се избираха мажоритарно – в 1 тур. Така първата и втората получават ориентировъчно точно същото каквото иска Борисов – служебна победа.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина